Hitta hem i det vilda

“Min make och jag försöka främst att skapa en hemprägel.
Alltför affärsmässigt och hotellbetonat vilja vi inte gärna ha det.”

Så skrev fru Seefried, värdinnan som tog emot de första gästerna när Hållfjället invigdes vintern 1943. Värdskapet måste ha satt sig i väggarna. För till oss kliver man fortfarande in som man är – i sticketröja och raggsockor, eller ombytt till sitt finaste. Någon slår sig ner med ett gott glas och en bok. En annan torkar snön ur skägget och hänger sockorna på tork.

Kontraster har alltid varit en del av upplevelsen här. Det vilda stundom utmanande landskapet, en omsorgsfullt tillagad råvara och en tjusigt rörd dry martini. Dagarna följer fjällets rytm, och måltiderna formas av det som hör hemma här.

Att komma hit är att lämna något bakom sig. I gengäld väntar den klara luften, de stora vyerna – och en stillhet som sitter kvar länge – trots att fjället kan vara kargt och vinden pinande. Eller kanske just därför.

I dag är det åter ett värdpar – i det godaste av sällskap – som puffar kuddarna, tänder brasan och öppnar dörren. Slå av snön och stig in – du är väntad.

till bords

Vi älskar att laga mat över eld, att plocka fram goda drycker och att fylla köket med det som hör hemma här – grönsaker från vår odling i Ottsjö tillsammans med kött, fisk, ost och annat gott från nära och kära. Dryckeskällaren ligger numera i Hållfjällets gamla pannrum och är fylld av nogsamt utvalda buteljer. Välkommen till bords.

Bo hos oss

I våra ombonade rum knarrar golven som om tiden närapå stannat. På det bästa av vis, förstås – med handmålade snickerier från 1940-talet, varsamt bevarade sängar och detaljer som minner om en annan tid. Här sover man som förr, men vilar i nutidens omsorg, där sängarna bäddats fluffigt med noggrant utvalda material.

Våningsängarna är något mindre än dagens standard, men det hör till upplevelsen – att krypa ner i ett stycke historia och vakna till fjällens tystnad, med morgonljuset silande in över väggar som burit många vintrar.

Vår historia

Hållfjällets turiststation byggdes i början av 1940-talet av österrikaren Theodor Seefried. Han var en allkonstnär som både ritade, konstruerade och byggde egendomen. Och det blev verkligen något för sin tid – till Hållfjället kom man med skidor eller vandringskängor, och kanske även dansskorna, för att njuta av utsökta middagar och en svängom till tonerna från pianot.

Det vi älskar med Hållfjället – utöver den vidsträckta och oförställda naturen – är att inte mycket har förändrats. Det är fortfarande en plats där kompromisslöshet och konstnärligt skapande möts.

Idag är vi en liten skara med rötter i gastronomi, odling och värdskap som med varsam hand förvaltar platsen vidare. Drivkraften finns i naturen och sammanhanget – i viljan att skapa något som både är vackert i stunden och vägledande för framtiden. Vi odlar där vi är, i byn intill fjället, och tar tillvara det som växer vilt omkring oss.

Ständigt påminnande är de små sammanhangen: en korg med älgört, harsyra och annat som fjället bjuder på, ett parti fjällröding, en handfull gäster åt gången. Genom maten, samtalen och rytmen här uppe vill vi minnas, och låta våra gäster minnas, det som annars lätt går förlorat: stillheten, omsorgen och glädjen i det enkla.

För oss är det inte en tillbakablick, utan en ny sorts lyx. Som inte handlar om överflöd, utan om att få ta del av det som verkligen betyder något.

Hitta hit

Hållfjället är inte det enklaste att nå – och just det är en del av dess charm. Från byn Ottsjö slingrar sig vägen åtta kilometer upp mot fjället.Hit tar du dig med skidor, skoter eller till fots. Förr i tiden var det enbart egen kraft, möjligen med en häst i följe, som förde en upp till fjället. Och väl uppe väntade brasan, värmen och något gott att äta.

I början på fyrtiotalet påminde fjällvärdinnan sina gäster om att ta med matsäcksväska och kompass – och inte överlasta färdledaren med apelsiner och dubbelvantar. Det var, som hon skrev, “på tok att färdledaren skall tvingas dra på samtliga damers smörgåsar”. Råden var många, men alltid med glimten i ögat. Ull, karta, färgglad mössa – och framför allt, ett gott humör.

Att ta hit till fots eller med skidor är fortfarande det mest stämningsfulla sättet att börja sitt besök.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka

Septembervistelserna är nu släppta, liksom vinterns helger.

Välkommen – vi ser fram emot att ta emot er.

Jobba hos oss

Vi söker ständigt efter människor som vill dela vår omsorg om råvaror, natur och värdskap.

Hör av dig på info@hallfjallet.se.

Post från fjället

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få då och då en liten hälsning från oss – om kommande händelser, årets skörd och glimtar ur livet här på fjället.