Hållfjällets turiststation är troligen den enda av dagens turiststationer som är privatägd. Åtminstone om man ser till belägenhet på kalfjället och avsaknad av väg och el. Stationen som uppfördes i början på 1940-talet byggdes med tillmälet "Högfjällshotell". Trots avsaknad av elektricitet så installerades såväl centralvärme som duschar och vattentoaletter. På varje rum fanns det tvättställ med både varmt och kallt vatten.

Belysningen utgjordes av gasljus, på varje rum såväl som i kök och matsal. Gasen var karbidgas som producerades på plats och genom en liten gasklocka tillförsäkrades samtliga uttag på ledningen erfoderligt tryck. Hållfjället var, med den tidens mått mätt, att betrakta som mycket exklusivt och även lite lyxbetonat, vilket också återspeglades av gästernas socialgruppstillhörighet. Bläddrar man i gästboken från de första åren ser man många namnteckningar från dåvarande societets- och högre ståndsfamiljer.

Hållfjället som såväl ritades, inreddes och utsmyckades av byggherren Theodor Seefried, är än i dag nästan i originalskick. En del ändringar som nytt tak och modernisering av värmesystemet har dock varit nödvändigt. Inredning och utsmyckning är i original och i skick som nytt. Vackra målningar, oftast i kurbitsstil, finns runt sängarna i varje rum. I matsalen finns en stor takmålning med influenser från såväl Österrike som Norge och Jämtland. Möblerna i matsalen är tillverkade lokalt i Jämtland och är, ännu efter drygt 50 års hård användning, helt intakta. En tillbyggnad västerut i förlängning på personalrummen har skett och rymmer nu personalboende, i kombination med konferensutrymmen. Även en solveranda och en fristående vedeldad bastu har byggts till under senare år.

Fortfarande så finns inget elnät kopplat till Hållfjället, utan elförsörjningen sker med solenergi och vindkraft för värmesystemets cirkulationspumpar och ett litet elverk vid speciella behov, t ex dammsugare, elverktyg etc. Belysningen utgörs mestadels av levande ljus även om sol och vind hjälper oss att hålla telefonen laddad och tända en lampa när det krisar.

Hållfjällets gäster erbjuds boende med helpension. Detta i enlighet med vårt koncept som innebär att vi svarar för allt det lekamliga - gästerna behöver bara njuta av tillvaron. Som gäst ska Ni endast behöva koppla av från allt praktiskt och njuta av vistelsen, fjället, skidturen, naturupplevelsen, god mat etc. Middagen på Hållfjället serveras som regel vid 18-tiden. Den består av gedigen fjällmat ofta en värmande soppa och huvudrätt som fyller på och laddar batterierna samt något sött till kaffet - som man med fördel avnjuter framför den gemytliga brasan. Frukosten serveras klockan 08:30, där du kan göra ditt smörgåspaket och få termosen fylld med valfri dryck.